Nieuwe Meuk

Nieuwe Meuk is een modelabel uit Rotterdam, opgezet door Amber Brandsma en Els Kuijt. In 2012 lanceerden zij het project in de Minishop van Roodkapje Rot(t)terdam.

Modeontwerper Amber en interieurontwerper Els leerden elkaar kennen na hun afstuderen. Ze bleken een gemeenschappelijke inspiratiebron te hebben: verveeldheid. “Goede ontwerpen bestaan in principe al en daarom voelen wij niet de noodzaak om met nieuwe ontwerpen deze te overtreffen.”

Ze besloten een archief aan te leggen van bestaande ontwerpen en patronen, en dit archief te gebruiken als basis voor een compleet nieuwe reeks kledingstukken. De bestaande kleding blijft zichtbaar in de ontwerpen van Nieuwe Meuk, dat hiermee een nieuw podium biedt aan oude ontwerpen.

Het proces begint op de rommelmarkt, waar een tweedehands kledingstuk op de kop wordt getikt. Wanneer het stuk eenmaal op het atelier ligt, begint het evolutieproces. “We halen het kledingstuk uit elkaar, kopiĆ«ren het patroon en reduceren dit tot de kern. Daarna maken we een nieuwe interpretatie van deze kern, een interpretatie die past bij Nieuwe Meuk: eenvoudig en sober.”